Monariza

Üye
Selam arkadaşlar, e-fatura olayına geçmek isteyenler için GİB’e nasıl başvuru yapılır bi yazayım dedim. Ben geçenlerde yaptım, aslında çok karışık değil, adım adım gidelim. Fotoğrafsız anlatacağım, ama her şey açık açık belli olsun diye elimden geleni yaparım. İçindekiler şöyle: Adım 1’den 7’ye kadar.

E-faturaya geçmek için önce GİB’e kayıtlı kullanıcı olmanız lazım, bu işi interaktif vergi dairesinden hallediyorsunuz. Şimdi başlayalım:

Adım 1​

Önce https://ivd.gib.gov.tr sitesine giriyorsunuz. Burası GİB’in interaktif vergi dairesi, her şey burdan yürüyor.

Adım 2​

Eğer tüzel bi firmaysanız, sitede kullanıcı girişi yapmanız gerekiyor, yani firmanın bilgileriyle giriyorsunuz. Ama şahıs firmasıysanız iş daha basit, e-devlet şifrenizle direkt dalabiliyorsunuz. Hangisi size uyuyorsa onu seçip ilerliyorsunuz.

Adım 3​

Giriş yaptıktan sonra ekranda bi menü var, sırayla şunlara tıklayın: “İşlem başlat” > “E-defter ve E-Belge İşlemleri” > “E-Belge Başvuruları”. Bu adımları takip edince başvuru ekranına geliyorsunuz, baya kolay aslında.

Adım 4​

Karşınıza bi kutucuk çıkacak, “e-belge türünü seçiniz” yazıyor. Burdan açılan seçeneklerden “elektronik fatura uygulaması”nı seçiyorsunuz. E-fatura için burası önemli, yanlış bi şeye tıklamayın.

Adım 5​

Sonra “Yararlanma Yöntemi” diye bi alan var, burda “özel entegrasyon” seçeneğini işaretliyorsunuz. Ardından boş yerleri doldurmanız lazım, ama fax ve web adresi kısımları zorunlu değil, boş bırakabilirsiniz, ben öyle yaptım mesela.

Adım 6​

Bütün bilgileri girip kontrol ettiyseniz, “ilerle” butonuna basıp devam ediyorsunuz. Burda her şeyi doğru yazdığınızdan emin olun, sonra uğraşmayın.

Adım 7​

Son ekranda bi taahhüt çıkacak, onu okuyup onaylıyorsunuz. Onay mesajında “evet” butonuna tıklayınca iş ilerliyor. Eğer bu noktada boş bi ekran gelirse panik yapmayın, cep telefon numaranızı yazıp “şifre gönder”e basıyorsunuz, size bi kod geliyor, onu girip bitiriyorsunuz.

Ben bu şekilde yaptım, başvuru baya hızlı onaylandı. Özel entegrasyon seçince bi entegratör firmayla anlaşıyorsunuz, sonrası zaten kolay. Sizde durum nasıl, bu adımları deneyen var mı? Sorunuz olursa yazın, elimden geldiğince yardımcı olurum!

Geri