Monariza
Üye
Selam arkadaşlar, muhasebe lafını duyunca “ayy bu ne ya, sıkıcı bi şey herhalde” diyorsanız bi durun, aslında baya önemli bi konu, ben de yeni yeni öğreniyorum. İşletmenizin parası pulu nasıl dönüyor, ne kazanıyorsunuz, ne harcıyorsunuz, hepsini anlamak için muhasebe şart. O yüzden size basitçe anlatayım dedim, içindekiler şöyle: temel işlevler, neden önemli, türleri falan.
Muhasebe Ne İşe Yarıyor?
Muhasebe, işletmenizin mali durumunu takip etmek için yaptığınız bi kayıt tutma, düzenleme ve raporlama işi. Yani ne kadar kazandınız, ne harcadınız, hepsini bi yere yazıyorsunuz, sonra bunları analiz edip ileriye dönük planlar yapıyorsunuz. Hem siz hem de mesela yatırımcılar için güvenilir bi bilgi kaynağı oluyor, karar vermek kolaylaşıyor.Muhasebenin Temel Fonksiyonları
- Kayıt Tutma: Her şeyi tarih sırasıyla yazıyorsunuz, ne aldınız, ne sattınız, hepsi not ediliyor. İleride bakmak için temel oluyor.
- Sınıflandırma: Yazdığınız şeyleri gruplara ayırıyorsunuz, mesela gelirler bi yana, giderler bi yana, böylece her şey netleşiyor.
- Özetleme: Bi süre sonra bu kayıtları toparlayıp özetliyorsunuz, bilanço, gelir tablosu falan çıkıyor ortaya.
- Raporlama: En son bu özetleri rapor yapıp sunuyorsunuz, işletmenizin durumu nasıl, açık açık görünüyor.
Niye Önemli?
- Karar Verme: Mesela hangi ürün kazandırıyor, nerden kısalım, bunları muhasebe sayesinde çözüyorsunuz.
- Yatırımcı Güveni: Doğru bilgilerle “bu işletmeye para koyarım” dedirtiyorsunuz, güven önemli.
- Vergi İşleri: Verginizi düzgün hesaplayıp ödemek için muhasebe lazım, yoksa başınız ağrır.
Muhasebe Türleri
Muhasebenin bi sürü dalı var, hepsi başka bi işe yarıyor, bakın neler:- Finansal Muhasebe: Dışarıya gösterilecek raporlar için, yatırımcılar, alacaklılar falan bunu inceliyor. Standartlara uygun bi şekilde hazırlanıyor.
- Maliyet Muhasebesi: Üretim yapanlar için süper, neye ne kadar harcadınız, nerden kar ettiniz, hepsini gösteriyor.
- Yönetim Muhasebesi: Bu iç işler için, yöneticilere özel analizler, bütçe falan yapılıyor, stratejiye baya katkı sağlıyor.
- Vergi Muhasebesi: Vergi beyannameleri, ödemeler falan burdan yürüyor, yasalar ne diyorsa ona göre iş yapılıyor.
- Denetim Muhasebesi: Bi nevi kontrol mekanizması, hesaplar doğru mu diye bakılıyor, iç ve dış denetim diye ayrılıyor.
- Adli Muhasebe: Bu biraz havalı, dolandırıcılık, yolsuzluk falan varsa onları bulmak için kullanılıyor, mahkemelerde falan işe yarıyor.