Monariza

Üye
Selam arkadaşlar, e-dönüşüm işine girdikten sonra mali mühür olayını çözmek zorunda kaldım, baya bi kurcaladım, o yüzden size de anlatayım dedim. Teknik şeylerle kasmadan, günlük dille yazacağım, içindekiler şöyle:

Mali Mühür Nedir?​

Mali mühür, firmanın dijitaldeki kimliği gibi bi şey. Hani kağıt faturalarda kaşe basarsınız ya, işte onun elektronik hali. TÜBİTAK’tan alıyorsunuz, USB gibi bi alet, elektronik fatura falan keserken bunu kullanıyorsunuz.

Mali Mühür Sertifikası Ne ki?​

Bu, mali mührü almadan önce edinmeniz gereken bi belge. Kamu SM sitesinden hallediyorsunuz, başvuru yapıp parayı ödeyince üretim başlıyor, onsuz mühür gelmiyor.

Ne İşe Yarıyor?​

En çok e-fatura için lazım. Faturaları güvenli bi şekilde kesip gönderiyorsunuz, muhasebe işleri falan da düzgün yürüyor. Yani belgelerinizin resmiyetini bu sağlıyor.

Mali Mühür Nasıl Alınıyor?​

• Başvuru: Kamu SM sitesine giriyorsunuz, firmanız adına bi yetkili başvuru yapıyor.
  • Ödeme: Formu doldurup parayı yatırıyorsunuz, internetten ya da bankadan oluyor.
  • Teslimat: Para gidince mühür üretiliyor, sonra kargoyla kapınıza geliyor.

Kurulumu Nasıl Yapılır?​

• Kamu SM sitesine girip sürücü indirme sayfasına bakıyorsunuz, bilgisayarınızın sistemine uygun olanı seçip indiriyorsunuz.
  • Kart okuyucuyu seçip sürücüleri kuruyorsunuz, sonra mali mühür kartını USB’ye takıyorsunuz.
  • Siteden “PİN/PUK bilgisi” kısmına girip 6 haneli bi pin belirliyorsunuz.
  • SMS’le gelen kodu giriyorsunuz, bi de Java’nın güncel sürümünü kuruyorsunuz, tamamdır.

Kimler Kullanıyor?​

Firmalar genelde bunu alıyor, yani tüzel kişiler. Yetkili değişirse mühürü yenilemek lazım. Gerçek kişiler de alabilir ama şart değil, e-imza da iş görüyor.

E-İmza ile Farkı Ne?​

E-imza sizin şahsi imzanız gibi, mali mühür ise firmanın kaşesi. Biri kişisel, diğeri şirket için yani.

Başvuru Süreci​

Kamu SM’den form dolduruyorsunuz, TÜBİTAK’a ödeme yapıyorsunuz, onay gelirse mühür üretiliyor. Bankadan ya da online ödeyebilirsiniz, çok karışık değil.

Yenileme Nasıl Oluyor?​

Mühür 3 yıl geçerli, bitmeden 3 ay önce mail geliyor. Yine Kamu SM’den yenileme formu doldurup ödeme yapıyorsunuz, vergi numarasıyla hallediliyor.

Gerçek Kişiler İçin Zorunlu mu?​

Hayır, tüzel kişiler için şart ama gerçek kişiler e-imza ile idare edebilir, illa mali mühür almanıza gerek yok.

Ne Kadar Geçerli?​

Aldığınız günden itibaren 3 yıl, süre bitmeden yenilemezseniz işlem yapamıyorsunuz, haberiniz olsun.

Ben bu adımları takip ettim, başta bi korktum ama yapınca basit geldi. Sizde durum nedir, mali mühür kullanan var mı? Bi şeyler sorarsanız cevaplarım!

Geri